СВИНГАЛКИТЕ НА ДАРВИН

Тема: Природна селекција
Наставна eдиница: Чарлс Дарвин
Одделение: 9 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Кои свингалки се најдобро прилагодени за да се хранат со ситни сечки како сончогледовите?

Голем, силен клун кој може да скрши било каков орев
Долг, свиткан клун што им овозможува да го протнат длабоко во земјата или кората на дрвото
Мал клун со којшто вешто може да собираат мали предмети

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Што ќе се слуши доколку свингалките со големи клунови кои се хранат со тврди ореви се преселат на остров каде живеат свингалки со мали клунови кои се хранат со семе?

Свингалките со голем клун нема да преживеат
Свингалките со мал клун нема да преживеат
Двата видови може да преживеат бидејќи не натпреваруваат за истите ресурси
Бројот на ореви на новиот остров ќе се намали

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели