ДОКАЗИ ЗА ПРИРОДНА СЕЛЕКЦИЈА

Тема: Природна селекција
Наставна eдиница: Дарвиновата теорија на еволуција со природна селекција
Одделение: 9 одделение

Под повеќето видеа има прашања кои го тестираат вашето знаење. Ако кликнете на прашањето ќе се појават неколку можни одговори, како и мало YouTube прозорче. Ако го знаете одговорот, кликнете на една од понудените опции. Ако пак не сте сигурни, кликнете на YouTube прозорчето што ќе се појави и ќе бидете однесени на делот од видеото каде што се крие одговорот.

Прашања:

1. Според тебе, зошто некои свингалки имаат големи, широки клунови, а некои мали и тесни?

Оние со голем клун се хранат со тврди семки кои треба да ги скршат, а оние со тесен клун се хранат со црви
Свингалките со мали клунови имаат проблем со растот
Сè од горенаведеното

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Што е заедничко на шимпанзата, коњите, лилјаците и делфините?

Ништо
Сите имаат сличен скелет, со различни адаптации
Сите може да живеат во вода доколку е неопходно
Сите имаат крилја, но не сите умеат да летаат

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Сподели