СТРУЈА И МАГНЕТНО ПОЛЕ

Тема: Електрицитет и магнетизам
Наставна eдиница: Електромагнет – магнетно дејство на електрична струја
Одделение: 9 одделение

Под повеќето видеа има прашања кои го тестираат вашето знаење. Ако кликнете на прашањето ќе се појават неколку можни одговори, како и мало YouTube прозорче. Ако го знаете одговорот, кликнете на една од понудените опции. Ако пак не сте сигурни, кликнете на YouTube прозорчето што ќе се појави и ќе бидете однесени на делот од видеото каде што се крие одговорот.

Прашања:

1. Кога низ жица тече струја, околу жицата се создава...

Кружно електрично поле
Кружно магнетно поле
Триаголно електрично поле
Триаголно магнетно поле

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. За да се привлечат 20 пати повеќе спојници, потребно е...

4 пати повеќе намотки и 5 пати посилна струја
20 пати повеќе намотки
40 пати повеќе намотки и двојно посилна струја
20 пати посилна струја

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Доколку сакате да додадете ново прашање на видеото кликнете на копчето "Додади прашање" и пополнете го формуларот. Откако ќе ги внесете информациите за прашањето продолжете со додавање на одговорите преку копчето "Додади нов одговор". Кога ќе ги внесете сите потребни информации кликнете на копчето "Прикачи" за да го одобриме прашањето.

Сподели