ЕЛЕКТРОМОТОР

Тема: Електрицитет и магнетизам
Наставна eдиница: Електромотор. Примена
Одделение: 9 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Што се случува кога жица низ која тече струја е подложена на магнетно поле нормално на насоката на струјата?

Жицата е привлечена од еден од магнетите
Се зголемува струјата во жицата
Жицата се придижува во насока нормална на постојаното магнетно поле
Се намалува струјата во жицата

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Електромагнетот претвора...

електрична енергија во магнетна енергија
електрична енергија во кружно движење
топлина во електрична енергија
движење во електрична енергија

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Две магнетни полиња со иста насока се:

се ослабуваат меѓусебно
се зајакнуваат меѓусебно
си ја земаат силата меѓусебно

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели