ЕЛЕКТРОМОТОР

Тема: Електрицитет и магнетизам
Наставна eдиница: Електромотор. Примена
Одделение: 9 одделение

Под повеќето видеа има прашања кои го тестираат вашето знаење. Ако кликнете на прашањето ќе се појават неколку можни одговори, како и мало YouTube прозорче. Ако го знаете одговорот, кликнете на една од понудените опции. Ако пак не сте сигурни, кликнете на YouTube прозорчето што ќе се појави и ќе бидете однесени на делот од видеото каде што се крие одговорот.

Прашања:

1. Што се случува кога жица низ која тече струја е подложена на магнетно поле нормално на насоката на струјата?

Жицата е привлечена од еден од магнетите
Се зголемува струјата во жицата
Жицата се придижува во насока нормална на постојаното магнетно поле
Се намалува струјата во жицата

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Електромагнетот претвора...

електрична енергија во магнетна енергија
електрична енергија во кружно движење
топлина во електрична енергија
движење во електрична енергија

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Доколку сакате да додадете ново прашање на видеото кликнете на копчето "Додади прашање" и пополнете го формуларот. Откако ќе ги внесете информациите за прашањето продолжете со додавање на одговорите преку копчето "Додади нов одговор". Кога ќе ги внесете сите потребни информации кликнете на копчето "Прикачи" за да го одобриме прашањето.

Сподели