КОЛКУ БРЗО?

Тема: Сили и движење
Наставна eдиница: Колку брзо?
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Брзината се пресметува според формулата :

Изминат пат * време
Изминат пат / време
Време / изминат пат

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Ако воздухот е потопол, звукот патува:

Побрзо
Побавно
Исто

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Брзина поголема од брзината на звукот се нарекува :

Гигасонична брзина
Мегасонична брзина
Суперсонична брзина

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Брзината на светлината од брзината на звукот е:

Многу поголема
Помала
Иста

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Колку секунди по молњата, ќе доцни грмотевицата за секој километар оддалеченост?

2 секунди
6 секунди
3 секунди

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Најголемата измерена брзина на ветрот е:

250 m/s
135 m/s
113 m/s

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

7. Кога звукот патува побрзо?

Кога воздухот е потопол
Брзината на звукот не зависи од температурата на воздухот
Кога воздухот е поладен

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

8. Што е суперосонична брзина?

Брзина која е помала од брзината на звукот
Брзина која е поголема од брзината на звукот
Брзина иста како брзината на звукот

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели