АГРЕГАТНА СОСТОЈБА - ЦВРСТА, ТЕЧНА И ГАСОВИТА

Тема: Агрегатни состојби на материјата
Наставна eдиница: Својства на агрегатните состојби на материјата
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Која агрегатна состојба има постојан волумен и не може да се гмечи?

течна
цврста
гасовита

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Во која агрегатна состојба честичките се најдалеку едни од други?

цврста
течна
гасовита

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Кои се трите агрегатни состојби

магнетска, гасовита, стаклена
цврста, гасовита, течна
цврста, течна, пластична

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Гасовите не се крути,

Точно
Неточно
Не знам

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Честичките на материјата во цврста агрегатна состојба се:

Далеку една од друга
Блиску една од друга
Нема честички

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Со што се полнат балоните кои летаат?

со вода
со воздух
со хелиум
со пиво

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели