СЕДУМ ЖИВОТНИ ПРОЦЕСИ (КАРАКТЕРИСТИКИ)

Тема: Клетки и организми
Наставна eдиница: Карактеристики на живите организми
Одделение: 7 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Бактеријата се размножува на:

секои 2 мин.
секои 20 мин.
секои 20 сек.

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Дали сите живи организми се движат?

сите живи организми се движат
сите, освен амебата

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Дали бактериите можат да се размножуваат сами?

да
не

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Koлку карактеристики има секој жив организам?

5 карактеристики
7 карактеристики
10 карактеристики

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Колку карактеристики има секој жив организам?

10
7
6

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Колку животни процеси постојат?

7
8
10

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

7. Колку различни видови на организми постојат?

5-10 милиони
7 милиони
10 милиарди

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

8. Која е максималната брзина на гепардот?

100 км на час
10 км на час
5 км на час

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

9. Колку сетила имаат луѓето?

7
5
6

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

10. Колку месеци слонот го носи бебето во стомакот?

22 месеци
9 месеци
14 месеци

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

11. Кои живи организми сами си создаваат храна?

растенијата
растенијата и габите
животните

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

12. Колку видови на живи организми живеат на Земјата?

2 милиони
5 милиони
5-10 миниони
над 10 милиони

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

13. Кое е најбрзото животно на планетата?

жирафа
слон
леопард
гепард

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

14. Колку брзо трча гепардот?

50 километри/час
100 километри/час
150 километри/час

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

15. Каде се одвива процесот на дишење?

клетките
кожата
мозокот

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

16. Што треба да има секој жив организам за да ја почувствува околината?

растење
дишење
осетливост
исхрана

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

17. Колку сетила имаат луѓето?

3
5
7
9

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели