ШТО Е АДАПТАЦИЈА?

Тема: Живите организми во нивната животна средина
Наставна eдиница: Адаптации на абиотичката и биотичката животна средина (1) и (2)
Одделение: 7 одделение

Под повеќето видеа има прашања кои го тестираат вашето знаење. Ако кликнете на прашањето ќе се појават неколку можни одговори, како и мало YouTube прозорче. Ако го знаете одговорот, кликнете на една од понудените опции. Ако пак не сте сигурни, кликнете на YouTube прозорчето што ќе се појави и ќе бидете однесени на делот од видеото каде што се крие одговорот.

Прашања:

1. Која адаптација не е карактеристична за белата мечка?

Бело крзно
Мрсно крзно
Широки стапала
Долга опашка

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Поларниот зајак има...

Крзно што ја менува бојата
Мали уши
Перки за пливање
Развиени палци

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Сподели