ПРОМЕНА НА АГРЕГАТНА СОСТОЈБА

Тема: Агрегатни состојби на материјата
Наставна eдиница: Промени на агрегатната состојба
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Водата од чешма е во:

Цврста агрегатна состојба
Гасовита аграгатна состојба
Течна агрегатна состојба

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Што е потребно за да тврдата материја сатане течна а течната во гас?

масло
топлина
вода

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Што ќе се случи ако ставиме чаша со вода на многу ладно место?

Водата ќе се стопли
Водата бргу ќе се олади
Водата ќе испари
Водата ќе помине во цвста состојба

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Што е потребно е за да премине материјата од една во друга агрегатна состојба?

Да и се додаде топлинска енергија.
Да се изложи на светло
Да и се смени бојата

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Колку агрегатни состојби има во природата околу нас?

2
4
5
3

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели