НАТПРЕВАРУВАЊЕ И ПРИРОДНА СЕЛЕКЦИЈА

Тема: Природна селекција
Наставна eдиница: Природна селекција
Одделение: 9 одделение

Под повеќето видеа има прашања кои го тестираат вашето знаење. Ако кликнете на прашањето ќе се појават неколку можни одговори, како и мало YouTube прозорче. Ако го знаете одговорот, кликнете на една од понудените опции. Ако пак не сте сигурни, кликнете на YouTube прозорчето што ќе се појави и ќе бидете однесени на делот од видеото каде што се крие одговорот.

Прашања:

1. Зошто денес некои бактерии се отпорни на пеницилин?

Денешниот пеницилин е со полош квалитет
Поради климатски промени
Бактериите развиле отпорност на пеницилнот

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Слабите гепарди имаат поголеми шанси да преживеат бидејќи се подобри ловци. Но дали постои слушај кога дебелите гепарди би имале предност?

Да, доколку снема плен: Дебелите гепарди ќе преживеат подолго поради масните наслаги
Не
Да, доколку саваната е поплавена: Дебелите гепарди полесно плутаат во вода

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Доколку сакате да додадете ново прашање на видеото кликнете на копчето "Додади прашање" и пополнете го формуларот. Откако ќе ги внесете информациите за прашањето продолжете со додавање на одговорите преку копчето "Додади нов одговор". Кога ќе ги внесете сите потребни информации кликнете на копчето "Прикачи" за да го одобриме прашањето.

Сподели