FuseSchool

Подолу се интерактивни лекции преземени од каналот на нашиот партнер FuseSchool и преведени на македонски. Дел од видеата се синхронизирани на македонски, а останатите имаат македонски титл. Oбидете се да одговорите на прашањата во нашите интерактивни квизови, кои може да се најдат под објавените видеа.

Активности

#СедиДома и експериментирај! Специјално за вас изработивме детални упатства за неколку лесни и забавни активности кои можете да ги направите сами или со семејството.

#НаукаЗаДеца

На почетокот на коронавирус епидемијата ве замоливме да споделувате едноставни експерименти со хаштагот #НаукаЗаДеца. Подолу е избор од нашите омилени видеа. Продолжете да споделувате!

Електромагнетизам

Физика

Повеќето магнети, како тие кои ги имаме дома на фрижидер, не можат да се уклучат или исклучат и тие се викаат перманентни магнети. Тоа значи дека тие секогаш се магнетизирани. Но, магнетот кој го создаваме со овој експери...

Види повеќе

Куркума како индикатор

Хемија

Овде веќе ти покажавме како да користиш црвена зелка за да си направиш природен индикатор. Ако мислиш дека немаш доволно познавања за индикатори, исто така имаме кратки видеа кои ќе ти обј...

Види повеќе

Компас

Физика

Можеби дома веќе имаш компас и знаеш како да го користиш. Aма нели би било поинтересно да си направиш твој компас од работи кои можеш да ги најдеш по дома? Во ова видео, Гораст ќе ти покаже како да направиш компас од игла з...

Види повеќе

Множење двоцифрени броеви

Математика

Во ова видео ќе ти покажеме како може да помножиш два двоцифрени броеви само со цртање на линии. Овој метод е познат како јапонско множење. А зошто функционира? Затоа што се базира на дистрибутивноста на операцијата мно...

Види повеќе

Самодувачки балон

Хемија

Ако си како нас, сигурно обожуваш балони! Ама некогаш е заморно да ги надуваш сам, па еве еден експеримент за самодувачки балон. Потребен ти е еден балон, едно шише, малку оцет и сода бикарбона. Стави го оцетот во шишето, а ...

Види повеќе

Ден и ноќ

Физика

Дали некогаш си помислил зошто постојат ден и ноќ? Зошто некогаш го гледаме сонцето на небото, а некогаш не? Тоа е затоа што планетата земја е сфера која кружи околу сонцето, а истовремено ротира околу својата оска. Како ...

Види повеќе

Површински притисок

Физика

Дали знаеш зошто некои инсекти можат да одат врз површината на водата? На пример комарците никогаш не потонуваат во водата, туку тие можат да стојат на неа како да е таа цврста површина. Во овој експеримент ќе научиме де...

Види повеќе

Томатроп

Природни Науки

Многу е лесно да ги прелажеме очите за да видат нешто што не е реално! Всушност, тоа го правиме многу често, на пример секој пат кога гледаме видео на телевизор или телефон. Кога гледаме видео, ние гледаме само една голема...

Види повеќе

Наши партнери

Наши поддржувачи