ДОКАЗИ ЗА ПРИРОДНА СЕЛЕКЦИЈА

Тема: Природна селекција
Наставна eдиница: Дарвиновата теорија на еволуција со природна селекција
Одделение: 9 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Според тебе, зошто некои свингалки имаат големи, широки клунови, а некои мали и тесни?

Оние со голем клун се хранат со тврди семки кои треба да ги скршат, а оние со тесен клун се хранат со црви
Свингалките со мали клунови имаат проблем со растот
Сè од горенаведеното

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Што е заедничко на шимпанзата, коњите, лилјаците и делфините?

Ништо
Сите имаат сличен скелет, со различни адаптации
Сите може да живеат во вода доколку е неопходно
Сите имаат крилја, но не сите умеат да летаат

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели