ВАРИЈАЦИИ

Тема: Варијабилност
Наставна eдиница: Варијации
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Каква боја на коса ќе има бебето на мајка која е со кафеава коса, но за време на бременоста ја фрбала косата црвена?

Црвена, поради влијанието на околината
Кафеава, фрабаната боја на косата не е наследна варијација

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Бојана, Менка и Марија се три сестри со сини очи. Каква би требало да е бојата на очите на нивните родители?

Најверојатно сина, бидејќи бојата на очите е генетски наследна
Не може да знаеме поради влијанието на околината на бојата на очите

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Што може да предизвика варијација?

Животна средина и генетика
Околина и интереси
Интереси и генетика
Ниедно од наведените

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Крвната група е одредена од:

Генетика
Интереси
Животна средина
Вежбање

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Што може да предизвика варијација?

Генетика
Животната средина
Генетиката и животната средина

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели