ВАРИЈАЦИИ

Тема: Варијабилност
Наставна eдиница: Варијации
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Каква боја на коса ќе има бебето на мајка која е со кафеава коса, но за време на бременоста ја фрбала косата црвена?

Црвена, поради влијанието на околината
Кафеава, фрабаната боја на косата не е наследна варијација

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Бојана, Менка и Марија се три сестри со сини очи. Каква би требало да е бојата на очите на нивните родители?

Најверојатно сина, бидејќи бојата на очите е генетски наследна
Не може да знаеме поради влијанието на околината на бојата на очите

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Сподели