СТРУКТУРА НА СРЦЕТО

Тема: Крвоток кај човекот
Наставна eдиница: Градба на срце
Одделение: 8 Одделение

Македонската адаптација на ова видео е поддржана од Фармахем. Им благодариме!

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Што е срцето?

стрцето е орган кој е одговорен за пумпање на крвта низ крвните садови
срцето е орган кој е одговорен за пумпање на крвта низ черепот
срцето е артерија која пумпа крв
срцето е вена која пумпа крв

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Колку се долги крвните садови?

150 000 километри
90 000 километри
100 000 километри
50 000 километри

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Колку комори има стцето?

две
пет
четири
една

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. 4.Што е аорта?

најголема артерија во човековото тело
најмала артерија во човековото тело
најголема вена во човековото тело
најмала вена во човековото тело

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Зошто левата страна на срцето е посилна од десната?

бидејќи десната срцева страна испумпува крв во аортата
бидејќи аортата испумпува крв во десната срцева страна
бидејќи левата срцева страна испумпува крв во аортата
бидејќи аортата испумпува крв во левата срцева страна

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Кои се слоевите на мускули во срцето?

ендокард и перикард
миокард
миокард, перикард, ендокард и дволистен залисток
ендокард, перикард и миокард

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели