ЗАБРЗУВАЊЕ

Тема: Сили и движење
Наставна eдиница: Вовед во забрзување
Одделение: 8 одделение

Ако има прашања под видеото кликни на нив за да ги одговориш. Ако имаш идеја за ново прашање кликни на "Додади прашање".

Прашања:

1. Шго е забрзување?

Забрзувањето е мерка за тоа колку брзо некој предмет ја менува својата брзина.
Забрзување кога нешто брзо вози.
Забрзување е мерка за брзо возење.

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

2. Што е забрзување?

мерка за тоа колку брзо некој предмет ја менува својата брзина
додавање на плин во автомобилот
мерка за тоа колку брзо ќе стигнеме до одредено место

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

3. Колку фактори влијаат на забрзувањето?

3
1
2
4

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

4. Во која единица мерка се мери забрзувањето?

m/s² (метри во секунда на квадрат)
km/m² (километри во метар на квадрат)
km/s² (километри во секунда на квадрат)

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

5. Што е рамномерно забрзување?

кога брзината се менува, а времето не
кога брзината се менува пропорционално со времето
кога брзината не се менува

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

6. Кои се примери на забрзување од секојдневниот живот?

седење, спиење
возење велосипед, ролери, скијање

Клик на долното видео ќе ве однесе до делот од видеото поврзан со прашањето.

Натпревар за одговарање на прашања:

Име и презиме:
Е-маил адреса:
Слика од одговорот на прашањето:

Сподели