Археолошки авантури

Бои и научи нешто повеќе за археологијата.

Сигурно сте посетиле некое од архелошките наоѓалишта во Стоби, Хераклеа, Скупи или Охрид и сте можеле да се восхитувате на зачуваната архитектура и древна уметност. Но знаеш ли што прават археолозите со предметите пронајдени во ископините? И најмалото делче од древен сад, коска, дури и отпад, може да раскажат своја приказна за историјата на човештвото - од начинот на исхрана на нашите предци, па се до тоа како мигрирале древните народи. Сега и ти можеш да откриеш како работат археолозите, а во исто време да се забавуваш боејќи го нивниот разновиден свет.

Сподели ја активноста